quarta-feira, dezembro 15, 2004

Привіт з української революції !

Лист від київської журналістки Тетяни Метельової.

Не ображайся, що не вчасно відповідаю. Я останні дні майже не буваю вдома. У нас революція. І ми пішли туди.

Докладніше.

Після закриття виборчих дільниць 22 листопада о 20-й годині було оголошено результат двох екзит-поллів. Один проводив державний інститут соціології Академії Наук України за участю найкращих фахівців соціологів України та світу. Опитано було кілька десятків тисяч осіб на виході з дільниць. Опитування було анонімним. За його підсумком за Ющенкo 54%, за Я. – 43. Другий проводили приватні фірми, одна з яких, як виявилося ще з першого туру працює на Я. За даними цього екзіт-поллу за Ющенкo 49%, за Я – 43. Отож обидва засвідчили перемогу Ющенкo. Однак ЦВК замість підрахунку результатів виборів мовчала сім (!) годин після закриття дільниць. І навіть не могла оголосити остаточної кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. Однак після 20 години вночі їх кількість у Східній Україні (зокрема – Донецькій та Луганській областях) почала стрімко зростати і о 3-й годині ночі дійшла до 97% (на момент закриття дільниць вона становила 76%). Почала надходити офіційна інформація про побиття спостерігачів, їх недопущення на виборчі дільниці. Дехто зі спостерігачів провів час підрахунку прикутими наручниками в сусідньому приміщенні. Нарешті на ранок озвалася ЦВК, оголосивши перемогу Я.

І почалася революція, якої ще не знав світ. Помаранчева, виключно мирна й весела – з піснями, танцями, сміхом. Країна вийшла на вулиці. І ми не підемо з них до повної перемоги. Ще перед другим туром про підтримку Ющенка оголосили Мороз (соціалісти), Кінах (УСПП), зелені, частина НДП Пустовойтенка, ставленик Кучми на посаді голови ВР (екс-ставленик?) Володимир Литвин, навіть Деркач-молодший. Вчора про невизнання результатів виборів і підпорядкування виключно Ющенку-президенту ухвалили рішення: Київрада на чолі з Омельченком, Львівська міська та обласна ради, Тернопільщина, Волинь, частина Черкащини й Чернігівщини. Безстрокові мітинги на підтримку Ющенкo йдуть майже в усіх обл. центрах. Уся країна в помаранчевому кольорі – кольорі опозиції, кольорі Ющенка: люди, авто, дерева, стовпи, сумки і стіни.

Навколо ЦВК – БТРи і танки, на бічних вулицях – вантажівки з піском. В’їзд до Києва заблоковано військами, Київ оточено з метою недопущення громадян з регіонів, в обласних центрах перекрито виїзди. Однак з усів куточків України на власних авто, маленьких найнятих автобусах, на возах, конях і пішки ідуть і йдуть десятки, сотні тисяч людей з помаранчевими стрічками. Сьогодні ми провели ніч в наметовому містечку, що розбитий вздовж Хрещатика. Настрій спокійно-веселий. Усі непоборно впевнені в перемозі. На ранок нас було вже півтора мільйони y Києві.

Сьогодні Ющенко у Верховній Раді склав на Біблії присягу президента. Ми оточили резиденцію президента на Банковій. Осада триватиме безстроково, так, як і наметові міста в країні. До речі, для мешканців наметів налагоджене постійне безкоштовне годування, їм видають спальні мішки, термоси тощо.
А ти хіба не знаєш про підтримку нас Радою Європи? Про те, що США зараз розглядає питання про введення санкцій проти України за фальсифікацію виборів? Про те, що акції укр. підприємств разом впали?

ВОНИ готуються до втечі. Третю добу Бориспіль перебуває в готовності № 1. Льотчики ночують на робочому місці і готові до виліту. Однак готові ВОНИ й до силового варіанту. Зараз “на підтримку Я. З Донеччини літять літаки з обкуреними бритоголовими, яких вчора сюди везли потягами і вже навезли кілька тисяч.

Оголошено загальнонаціональний страйк. До нього приєдналися більшість вищих навчальних закладів країни, значна частина підприємств. Всі – на вулицях, усі – на асфальті. Під снігом, замерзлі, але веселі, усі – браття. Водії таксі їздять з помаранчевими знаменами, у метро безперервно лунає скандування “Ющенко”!

І навіть якщо нас давитимуть танками: “Ми разом, нас багато і нас – не здолати!” (це гасло лунає над країною). Навіть якщо нас вбиватимуть, ми будемо сміятися і дарувати квіти й помаранчеві стрічки. І ми переможемо!!!! Бо ми вже пишаємося тим, що ми – українці. І хай повмирають від заздрощів росіяни й решта есенгешників. Ми – українці. І наш вибір – свобода! Ми – щасливі.

У нас – революція, найрадісніша, найщасливіша з усіх революцій світу!

Ми – переможемо.

Sem comentários: